5 trucuri simple pentru ca tot ce gătești să fie sănătos și să nu îngrașe

Am mai spus că obezitatea a devenit o problemă majoră în prezent din cauza obiceiurilor proaste de alimentație și de gătit. În principiu, nu este nicio problemă să mănânci orice pentru că alimentele lăsate de Dumnezeu nu prea te îngrașă ele în sine, plus că fiecare vine cu ceva folositor pentru sănătate. Avem, însă, obiceiul de a strica mai orice aliment prin preparare necorespunzătoare.

Nu o să mă auziți pe mine spunând că trebuie să eliminați ceva din alimentație pentru a avea un corp frumos și sănătos. Dimpotrivă. Sunt adepta unei nutriții complete: cu grăsimi, proteine și carbohidrați. Dar mâncate corect!

POZA NOUA MEDIU

Așadar iată și 5 principii pentru a găti corect alimentele astfel încât să nu vă îngrășați sau să provocați dezechilibre în organism. Dacă le urmați, garantez că nici prea mari probleme privind cantitățile nu va trebui să vă puneți.

1. Făină integrală în loc de albă

Este un principiu general pentru făinoase, indiferent că vorbim despre paste, pâine sau alte preparate din făină sau mălai. Variantele foarte procesate ale acestora au încărcătură glicemică mare și sunt golite de calitățile nutritive. Folosiți variantele integrale deci, sau amestecate cu hrișcă, făină de secară sau alte cereale. Grâul nu este singurul de pe planetă.

2. Zahăr alb cu măsură sau înlocuitori sănătoși

Zahărul rafinat îngrașă, provoacă creșterea acidității din gură deci și apariția cariilor, spală vitaminele și mineralele din organism, inclusiv din smalțul dinților și provoacă dependență.

Iar îndulcitorii sintetici nu sunt o soluție. Dimpotrivă. Explicația dată de profesorul Gheorghe Mencinicopschi este că zahărul are și un aport de 4 kcal/gram. În cazul îndulcitorilor, organismul simte prezența dulcelui și așteaptă și acele calorii. Când nu le găsește, intră în mecanismul de autoapărare și se apucă de făcut depozite. De grăsimi, firește. Așa că îndulcitorii sintetici pot îngrășa, dacă doar asta e singura schimbare pe care o faci în dieta ta, în speranța că vei slăbi. Plus că mulți dintre ei conțin compuși dăunători pentru sănătate.

Soluția este să folosești zahăr cu măsură, în limita a 3 lingurițe pe zi sau a înlocuitorilor sănătoși: zahăr brun, sucanat, steviozidă, miere. Atenție însă la miere să nu o puneți în lichide fierbinți. La peste 40 de grade Celsius devine toxică.

Iar aportul de glucide luați-l din fructoză sau glucoză (cereale, legume). Asta e varianta cea mai bună.

3. Nu exagera cu prăjelile și folosește uleiul potrivit

Orice aliment, oricât de sănătos, prin prăjire, va fi încărcat cu grăsimi nesănătoase.  Așa că evitați prăjirea pe cât posibil. În plus, folosiți la gătit uleiuri rezistente la temperaturi înalte. Cum sunt cele exotice.

Pentru salate, cel mai indicat este uleiul de măsline extravirgin care este și foarte sănătos, de altfel.

4. Atenție la combinații

Este o parte extraordinar de importantă în nutriție. Alimente care ele în sine sunt inofensive, combinate greșit vor duce la îngreunarea digestiei și la îngrășare. De exemplu, nu combinați la aceeași masă mai multe feluri de proteine, gen carne cu brânză sau cu ouă, cartofii se combină doar cu legume, în niciun caz cu proteine sau alte surse de amidon. Cel mai simplu este să studiați tabelul combinațiilor alimentare conceput de doctor Menci.

sursa: www.doctormenci.ro

sursa: www.doctormenci.ro

Clar, concis, mai simplu de atât nu se poate.

5. Nu exagera când gătești legumele

Prin tratament termic excesiv, fructele și legumele își pierd din calitățile nutritive. Cel mai indicat este să le mâncăm crude. Dacă țineți neapărat să le gătiți, faceți-le la grătar sau la abur. Gătirea pelungită la temperaturi de peste 40 de grade Celsius sau în prea multă apă le va goli de nutrienți.

La fel, fructele și legumele își pierd mare parte din nutrienți prin deshidratare.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.

One thought on “5 trucuri simple pentru ca tot ce gătești să fie sănătos și să nu îngrașe

Comments are closed.