Grăsimea din jurul taliei nu este doar inestetică. Orice doctor îți va spune că este cea mai periculoasă fiindcă indică grăsime în jurul organelor vitale. Ca-n figura de mai jos.
Sufocate de grăsime, funcționarea acestor organe va fi îngreunată, apărând probleme mari de sănătate pe termen lung. Din păcate, abdomenul pufos este un lucru mult prea răspândit în ziua de astăzi, chiar și la persoanele slabe, atât de comun încât am ajuns să ne obișnuim cu el. Mai avem puțin și considerăm că sunt extratereștri cei care nu au deloc grăsime pe burtă.
O dietă echilibrată este singurul lucru care-ți garantează 100% sănătate și un abdomen plat. Nici dacă faci 1.000 de abdomene pe zi, dacă nu te ajută vârsta și bagajul genetic, nu vei avea garanția că vei scăpa complet de grăsimea din jurul taliei.
Fie că ați ales un regim de alimentație echilibrat sau nu, cu 5 mese pe zi, evitând prăjelile, ronțănelele și mâncând cât mai simplu, vă ajută să știți care sunt cei mai mari 3 inamici ai grăsimii pe pe abdomen:
1. Alimentele care ard grăsimi
Există alimente pentru arderea cărora organismul are nevoie de mai multe calorii decât aportul lor caloric și alimente care au proprietatea de a arde grăsimile din alte alimente. Iar acestea sunt:
Fructe
- Mere
- Caise
- Lămâi galbene și verzi
- Fructe de pădure
- Căpșuni
- Mandarine
- Pepene galben și verde
- Mango
- Cireșe
- Nectarine
- Portocale
- Papaya
- Piersici
- Grepfruit
- Pere
- Struguri
- Ananas
- Rodii
Legume
- Anghinare
- Păstârnac
- Asparagus fiert
- Fasole verde
- Mazăre
- Păstăi
- Piper
- Boabe de muștar
- Sfeclă
- Gogonele
- Vinete
- Brocolli
- Andive
- Varză de orice fel. Și acră
- Usturoi
- Dovleac
- Ridichi
- Morcovi
- Praz
- Conopidă
- Salată verde
- Hrean
- Țelină
- Ciuperci
- Ceapă de orice fel
- Măcriș
- Arpagic
- Pătrunjel
- Frunze de spanac
- Dovlecei
- Roșii (proaspete sau conservate)
Pește
- Biban de mare
- Crabi
- Stridii
- Scoici
- Midii
- Pui de baltă
- Creveți
- Homari
- Cod
2. Înlocuitorii sănătoși pentru zahăr
Zahărul rafinat este unul dintre cei mai mari inamici ai abdomenului plat. Îndulcitorii sintetici de asemenea pentru că, deși nu vin cu aportul de 4 kcal/gram al zahărului, organismul le așteaptă, atunci când simte prezența dulcelui. Negăsindu-le, trebuie să consume din rezervele proprii, ceea ce poate suna bine, doar că nu este, pentru că va interveni mecanismul de autoapărare, adică organismul se va apuca să-și facă depozite de grăsimi și desigur va prefera abdomenul. Așadar, ca singură schimbare pentru a slăbi, îndulcitorii artificiali sunt o idee cât se poate de proastă, ca să nu mai vorbim despre chimicalele dăunătoare pe care le conțin.
Soluția este să folosești zahăr cu măsură, în limita a 3 lingurițe pe zi sau a înlocuitorilor sănătoși: zahăr brun, sucanat, steviozidă, miere. Atenție însă la miere să nu o puneți în lichide fierbinți. La peste 40 de grade Celsius devine toxică.
3. Mișcarea
Da, este cea mai bună idee pentru orice problema de sănătate sau siluetă. Începând prin a te obișnui să faci cât mai multă mișcare în situații banale, cum ar fi să parchezi mai departe, s-o iei pe scări nu cu liftul, să te ridici de la birou la fiecare 15 de minute etc, până la a face antrenamente în toată regula.
Pentru talie, vă recomand exercițiile de mai jos:
Atenție, însă, e important să nu faceți la nesfârșit aceeași rutină de antrenament. Abdomenul se va obișnui și nu va mai reacționa. Principiul e simplu: dacă nu doare înseamnă că n-ai făcut ce sau cât trebuia. 🙂
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.
Mierea, la peste 40 de grade, devine toxica?! Povesti…
Atunci cand zaharurile sunt supuse temperaturilor inalte pot aparea doua fenomene de transformare a acestora:
– procesul de rumenire: reactia dintre aminoacizi si zahar. Se intalneste in multe dintre produsele pe care le mancam zi de zi: painea alba, paine prajita, carnea fripta la gratar sau friptura rumenita la cuptor, wiskey, bere si cafea, lapte praf sau condensat, sirop de artar, biscuiti si dulciuri pe baza de faina alba.
-caramelizarea, este un proces de piroliza (procedeu de transformare sau de descompunere termica a compusilor sau a substantelor chimice organice – care implica schimbarea simultana, ireversibila, a compozitiei chimice si a fazei fizice a compusului – in conditii de temperaturi inalte si fara aer).
In ambele cazuri, atat in cel al rumenirii cat si in cel de caramelizare, se formeaza o aldehida (alcool dehidrogenat) numita hidroximetilfurfurol, abreviat HMF. Acest compus este considerat ca fiind daunator sanatatii in urma unor teste efectuate in-vitro si a unor studii pe sobolani.
Nu exista niciun studiu cu subiecti umani care sa demonstreze efecte daunatoare asupra oamenilor!!!
Cu placere!
Mvaaaaiiii, dar ce aroganți suntem. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune asta, a și argumentat științific și mai are și studiile și recunoașterea internațională care-l recomanda. Pe dvs, domnule Muiu, habar n-am ce va recomanda dar simpla afirmație “nu exista niciun studiu” demonstrează autosuficienta și mie mi-e destul. Eu una nu pretind sa cunosc absolut toate studiile de pe planeta. Mulțumesc oricum Pt comentariu și ma bucur ca v-am provocat plăcerea de la final
HMF-ul in miere
Mierea proaspata naturala contine cantitati foarte mici de HMF (mai putin de 15mg/kg) iar standardul specificat in Codex Alimentarius este de 40mg/kg. Cantitatea de HMF din miere, usor de verificat in laborator, este un indicator important al calitatii acesteia, o cantitate mare de HMF indica prezenta unor zaharuri adaugate in miere sau a unui tratament termic excesiv la care mierea a fost supusa. Testele efectuate pe miere au fost folosite in primul rand pentru a determina mierea falsificata (cum recunoastem mierea contrafacuta), cu cat cantitatea de HMF era mai ridicata, cu atat mai mult zahar este adaugat in ea. Dar este suficienta cantitatea de HMF format la cald in miere pentru a ne pune in pericol sanatatea?
Prelucrarea termica a mierii creste catitatea de HMF dar nu intr-atat astfel incat aceasta sa devina toxica. Totusi daca mierea este incalzita la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius enzimele din aceasta incep sa se distruga, ceea ce reduce foarte mult proprietatile curative ale mierii.
Concluzia
Zi de zi ingurgitam cantitati rezonabile de HMF din fripturi, gratare, paine, biscuiti, bere, cafea, fructe deshidratate, iar cantitatea de HMF din miere incalzita comparand cu celelalte alimente este foarte mica si nu pune sanatatea in pericol. Comparativ cu mierea, zaharul are o concentratie de HMF de 100 de ori mai mare.
Este mierea incalzita toxica?: Nu. Insa pentru a beneficia de calitatile benefice pentru sanatate ale mierii de albine nu incalziti mierea la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius deoarece isi pierde din proprietatile curative
Hai sa citam și sursa, dacă tot ne-am apucat. O seara placuta
Bine, m-ai convins cu Mencinicopschi…
Numai bine!
http://www.mierepenet.ro/devine-mierea-toxica-la-temperaturi-inalte
Multumesc, asemenea!
Oh by the way, instead of using the expression ” a thin waist’ in your English translation, I would rather go with ” a slim waist”…sounds much better, don’t you think?!
Just my 2 cents on the matter…
Cheers!
Get a life 🙂
Aaaaa, dacă e pă net, e echivalentul bibliotecii din Alexandria la cub :)))
Noooo, tb sa ma iau după laureatul Nobel Pt nutritie Muiu :))) bine pa