Am tot fost întrebată de fete slabe cum să facă să scape de celulită fără să slăbească și mai mult. Desigur că mișcarea este foarte folositoare atunci când vrei să slăbești dar apoi trebuie să te menții. Și alimentația este foarte importantă atunci când vrei să-ți crești masa musculară, pentru că ăsta e scopul pentru a avea un corp frumos și tonifiat.
Ce mănânci este foarte important în general dar atunci când faci mișcare trebuie să-i și dai organismului surse de energie. Desigur că mulți aleg să nu-și bată capul cu principii de nutriție dar blogul ăsta nu este pentru ei. :)) Aici încercăm să ne dezmeticim cum să trăim deștept. Adică să folosim fiecare minut din viață la maximum: să avem o carieră dar și un corp frumos și sănătos.
Mișcarea îți influențează mult viața deci trebuie să mănânci diferit față de un om sedentar. Principiul este simplu: înainte de antrenament trebuie să-i dai corpului surse de energie rapidă iar după poți profita de arderile intensificate. Acum, să dezvoltăm, cu exemple.
Ce trebuie să mănânci înainte de a face mișcare
Dacă faci antrenament cardio (sub 45 de min)
Fie că vorbim despre alergare, exerciții cardio sau un antrenament de tip HIIT (High Intensity Interval Training) e bine să ai o sursă de 50-100 de calorii din carbohidrați care se digeră repede, pentru a avea energie, să-ți stimulezi metabolismul și să arzi calorii.
În cazul antrenamentelor cardio de peste 45 de minute
Vorbim despre intensitate mare și atunci organismul are nevoie de energie pentru a putea duce atât de multă mișcare. Ai nevoie de 100-150 de calorii, carbohidrați care se digeră repede dar și carbohidrați cu eliberare mai lentă. Proteinele le lăsăm până după antrenament.
Antrenamente cu greutăți
Ai nevoie de 150-200 de calorii. Masa trebuie să fie formată atât din carbohidrați care se digeră repede dar și care se digeră mai lent, dar și de proteine slabe care să te ajute la creșterea masei musculare.
Ce trebuie să mănânci după antrenament
După mișcare, procesele metabolice se intensifică. Este important să mănânci pentru ca mușchii tăi să se repare după efort și să mărești masa musculară. Asta este o țintă nu doar dacă ești culturist. Mulți au impresia greșită că o masă musculară mai mare te va deforma. Nimic mai greșit. Masa musculară consumă mai multe calorii și te face să arăți tonifiat(ă). Plus că este în permanență afectată de sedentarism, cure drastice de înfometare sau dietă neadecvată dar și pur și simplu de înaintarea în vârstă.
Ținta noastră este un corp puternic, nu unul anemic și inundat de grăsimi urâte și nesănătoase.
Așadar, după efort trebuie să mănânci o gustare de 100-200 de calorii, în funcție de tipul de antrenament făcut și de cantitatea de efort, formată din carbohidrați, cu digerare rapidă și lentă, dar și de proteine slabe.
Și exemple concrete
Carbohidrați care se digeră rapid
- Rondele de orez alb expandat – una conține în jur de 30 de calorii
- Banane – una medie are cam 105 calorii
- Mere verzi – cu un aport de aprox. 70 de calorii, în cazul unuia de mărime medie
Carbohidrați cu eliberare lentă
- Rondele de orez brun expandat – aprox. 50 de calorii/bucată
- Orez brun – în jur de 54 de calorii la ½ de cană
- Ovăz – aprox. 80 de calorii la ¼ de cană
- Cartofi noi – aprox. 90 de calorii/100 de grame. Fierți sau copți, desigur 🙂
Proteine slabe
- Ouă – omletă sau fierte, un ou mare are aprox. 17 calorii și 4 grame de proteine
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.
O mica completare,bananele sa fie cat mai verzi intrucat au amidon rezistent care hraneste flora intestinala unde se afla afla peste 90% din sistemul imunitar,merele verzi consummate cu coaja si cotor cu tot unde se afla cele mai multe vitamin,cartofii int-adevar sa fie fierti si copti (daca nu sunt noi ptr ca este iarna merg si cei normali) cu mentiunea importanta sa aiba parte de un soc termic,adica fierti si raciti brusc sub jet de apa ptr a-si pastra de asemenea amidonul rezistent,daca maisunt unsi si cu putin de unt,o combinatie buna. Spor la exercitii !