Da, există alimente care îți stimulează pofta de mâncare, unele care îți provoacă dependență, cum e zahărul rafinat, din ce mănânci, din ce ai mai mânca, și alimente care o inhibă și îți țin de foame mai mult timp decât altele. Așa că nu mai simți nevoia să mănânci.
Așadar, iată o listă cu 10 alimente care, prin proprietățile lor, inhibă pofta de mâncare exagerată.
1. Ouăle
Fierte, desigur, au puține calorii dar, în același timp, conțin multe proteine pentru care organismul face un efort mai mare pentru a le descompune așa că-l țin ocupat mai mult timp. Mai pe scurt, țin de foame mai mult timp și chiar te ajută să slăbești.
Nu mai vorbim că proteinele sunt esențiale pentru refacerea și creșterea masei musculare, despre care v-am spus deja că are nevoie de mai multă energie, deci, iarăși, ardeți mai multe calorii.
2. Urda
Spre deosebire de alte brânzeturi, conține un procent foarte mic de grăsimi saturate și, în același timp, are proteine de calitate superioară. Aminoacizii ramificați ajută, de asemenea, la creșterea masei musculare. Datorită faptului că are densitate nutrițională mare, urda induce rapid senzația de sațietate care ține mult timp, comparativ cu alte alimente.
De asemenea, reglează nivelul glicemiei deci va inhiba dorința de dulce.
3. Bananele
Și ele au proprietatea de a scădea glicemia, inhibând apetitul și potolind nevoia de dulce, cea cu care se luptă cele mai multe persoane și care este o adevărată dependență, în multe cazuri. Plus că au conținut ridicat de tripofan, necesar în procesul de producere al serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii. Deci, hei, numai avantaje. :))
4. Ciocolata neagră
Te energizează dar este și mai greu digerată de organism, așadar este sățioasă. Plus că gustul amărui taie pofta de dulce, sărat sau de alimente grase.
5. Cerealele integrale
Aici includem și pastele sau pâinea, bineînțeles din făină integrală, sau fulgii din ovăz. Eliberează energia treptat, nu toată deodată precum variantele rafinate, iar aceasta durează mai mult, nu se consumă imediat ca în cazul celor din făină albă. Carbohidrații trebuie să fie principala sursă de energie pentru organism deci în niciun caz nu trebuie să-i eliminați. După variantele integrale, însă, senzația de foame va apărea mult mai târziu.
6. Avocado
Este un fruct foarte bogat în grăsimi “bune”, adică nesaturate, fibre și vitamina E. Această combinație îl face foarte sățios însă trebuie să aveți grijă la cantități. Conține totuși grăsimi.
7. Cartofi
Nu oricum, însă. Fierți sau copți, în special cei roșii, neapărat cu tot cu coajă și lăsați să se răcească! Acest proces de încălzire-răcire va face cu amidonul să se transforme în amidon rezistent care se comportă precum o fibră alimentară. Adică stimulează digestia și, în același timp, vor ține foamea departe mai mult timp.
8. Brânza tofu și soia
Soia conține genisteină, substanță care inhibă pofta de mâncare prin faptul că stimulează producerea de colecistochinină, hormon responsabil cu senzația de sațietate.
9. Alimentele bogate în acizi grași esențiali Omega 3
Care revin obsesiv pe toate listele mele tocmai pentru multitudinea de efecte benefice. Și aici mă refer la somon, ton, sardine, hering, macrou, fructe de mare. Ca și în cazul fructului avocado, acestea induc rapid senzația de sațietate care durează mult.
10. Ardeiul iute
Conține capsaicină care ajută la inhibarea senzației de foame și, totodată, intensifică arderile.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.
nici nu gîndem că pot fi atât de multe și variate !…și chiar ușor de procurat ! Mulțumim !
🙂 eu mulțumesc
Ciocolata neagra ,preferata mea !!! Cred ca o incerc si eu sa procedez asa . Cand imi e pofta de ceva ,iau o patratica de ciocolata , o babana ….Foarte tare ! Multumim 🙂