Există alimente pe care le-aș putea mânca zi de zi fără să mă plictisesc vreodată. Și nu vorbesc despre fast food sau dulciuri, așa cum v-ați fi așteptat. Nu doar alimentele nocive sunt gustoase. 🙂
Hummusul este unul dintre alimentele mele favorite. Și prefer să mi-l fac singură sau să-l mănânc la restaurante de încredere. Problema cu produsele pe care le cumperi de la supermarket este că au conservanți. Altfel n-ar rezista în galantar.
Și nici nu este greu de făcut. Indiferent de rețeta pe care o folosiți, este un aliment foarte bun pentru organism. Iată de ce.
1. Îmbunătățește digestia
E un lucru pe care-l veți observa de prima dată când veți mânca hummus. Și asta pentru că năutul este o sursă excelentă de fibre, despre care v-am mai spus că reglează tranzitul intestinal. O digestie bună înseamnă și o siluetă frumoasă.
2. Este foarte sățios
Ceea ce înseamnă că-ți va ține de foame mai mult timp deci vei mânca mai puțin. Ceea ce-l face ideal în curele de slăbire.
3. Îți dă energie
Năutul face parte din categoria carbohidraților complecși, adică eliberează energie pe care organismul o poate folosi mai mult timp. Pentru că asta e problema carbohidraților: sunt surse de energie instantanee dar care se și consumă foarte repede. Carbohidrații complecși însă dau energie mai de durată și sunt baza unei alimentații sănătoase.
4. Ajută la reglarea nivelului glicemiei
Carbohidrații sunt sursa de glucide pentru organism. Sunt esențiali dar, în aceeași măsură, calitatea lor este importantă. Pentru că un consum de carbohidrați simpli, cu încărcătură glicemică mare sau de zahăr duce la boli de nutriție, în special diabet de tip 2.
Năutul este o sursă excelentă de carbohidrați buni care te ajută să eviți astfel de boli și să nu te îngrași.
5. Este sursă de proteine
Vă spuneam că nu doar carnea conține proteine. Hummusul este o astfel de sursă alternativă. Iar proteinele sunt minunate pentru metabolism și siluetă. Sunt descompuse mai greu deci organismul depune mai mult efort. Astfel, procesele metabolice sunt mai intense iar energia eliberată este una de durată.
6. Este bogat în vitamine și minerale
Toate ingredientele folosite pentru prepararea hummusului sunt surse nemaipomenite de vitamine și minerale, cum ar fi: fier, acid folic, fosfor, complexul de vitamine B din năut, vitamina C și antioxidanți de la sucul de lămâie, cupru, magneziu, zinc, fier, fosfor și calciu, de la pasta tahini.
7. Foarte bun pentru sănătatea sistemului circulator
Și pentru inimă. Asta dacă folosiți la prepararea lui ulei de măsline extravirgin. Reglează colesterolul și este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, care ajută la sănătatea inimii și a circulației.
8. Întărește sistemul osos
Pasta tahini, pastă de susan adică, folosită la prepararea hummusului, conține toate mineralele de care are nevoie sistemul osos: cupru, zinc, magneziu, calciu, fosfor, fier și seleniu. Toți trebuie să avem grijă de sistemul osos, care are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar femeile în special, fiind predispuse la osteoporoză.
9. Excelent detoxifiant
Și asta datorită proprietăților sale antiiflamatorii. Inflamația este metoda de autoapărare a organismului în fața toxinelor și încercare de eliminare a acestora. Uleiul de măsline și năutul sunt recomandate de nutriționiști ca antiinflamatoare naturale excelente.
Și o sugestie: eu prefer să-l mănânc pe pâine neagră sau cu lipie făcută din făină integrală.
Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață.
Cum il prepari ? Fierbi naut boabe si pe urma il zdrobesti? Am incercat si eu dar nu iese asa fin, raman cojile.
Las năutul in apa peste noapte, apoi îl fierb și apoi îl zdrobesc. Iese foarte fin, mai ales dat prin blender.
Multumesc pentru raspuns. O sa incerc si asa.