Minunile sunt rare dar iată că natura a avut grijă de noi și ne-a mai lăsat câte-o bucurie. În general, vă tot spun să fiți atenți la cantitatea de mâncare, chiar dacă e sănătoasă, pentru că și cele mai benefice alimente vă îngrașă dacă le mâncați în exces.
Iată, însă, că există un aliment care face minuni și pentru care nu vă pun restricții nici în timpul curei de slăbire. Și nu e fruct! Bine sau ce?! :)) Dar să nu mai prelungim suspansul. Este vorba despre urdă. Iată de ce spun că e un miracol pentru organism și siluetă, deopotrivă.
1. Conține puține grăsimi
Spre deosebire de alte brânzeturi, deci nu îngrașă ca ele. În general, brânzeturile trebuie consumate ca aperitiv sau condiment și o cantitate limitată pe zi, tocmai pentru că au conținut mare de grăsime. Nu este cazul urdei.
2. Este foarte sățioasă
Deci nu vei putea consuma cantități industriale așa că acea cantitate de grăsime pe care o conține nu riscă să te îngrașe plus că senzația de sațietate durează mult timp.
3. Ajută la creșterea masei musculare
Pe lângă faptul că are conținut redus de grăsime, urda este bogată în proteine și, în special, aminoacizi ramificați care ajută la creșterea masei musculare. Desigur, dacă faceți mișcare. Nu va crește stând pe canapea. :)) Masa musculară consumă mai multe calorii, deci vă va ajuta să slăbiți, pe lângă faptul că veți arăta tonifiat(ă). Și așa ajungem la punctul 4.
4. Vă ajută să slăbiți
Pe de o parte prin creșterea masei musculare, cum am explicat mai sus, dar proteinele din urdă au și proprietatea de a intensifica arderi, deci ajută, de asemenea, la slăbit.
5. Reglează nivelul glicemiei
Din acest motiv, profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că e indicat să mâncăm urdă dimineața, în jurul orei 10, și seara la ora 17, când nivelul glicemiei scade în mod natural. Vă va ajuta să nu vă aruncați în dulciuri care, evident, vă îngrașă.
6. Protejează ficatul
Datorită conținutului de aminoacizi esențiali cu sulf. Aceștia protejează ficatul și-l ajută să se regenereze. Ceea ce este foarte important pentru că ficatul este cel mai afectat de stres, toxine și alimentație nesănătoasă.
7. Nu are dezavantajele laptelui sau a altor produse lactate
Pentru că nu conține cazeină aproape de loc, spre deosebire de lapte sau alte produse derivate. Cazeina este o proteină majoritară în lapte pe care tubul digestiv uman nu o poate digera corect. Tocmai de asta spuneam, în articolul despre lactate, pe care îl găsiți AICI, că acestea trebuie consumate într-un anumit fel. Nu este, însă, cazul urdei. La ea aveți liber. :))
Nu uitați, însă, regula de bază a consumului de proteine: NU se asociază la aceeași masă. Deci nu mâncați urdă cu niciun fel de carne sau pește. Pentru mai multe detalii, aveți AICI tabelul combinațiilor alimentare.
Și, în niciun caz, după acest articol nu vă apucați să mâncați DOAR urdă. Am mai spus și repet: nicio dietă monoaliment nu este sănătoasă. Am enumerat regulile unei cure de slăbire sănătoase AICI.
de vaca sau de oaie?o marca anume?
Urda sa fie. Si proaspătă. Preferabil vrac din sursa de încredere, ca sa fii sigura ca n-are conservanți prin ea. Urda se strica repede
multumesc Andreea!!!
cam cata urda ar trebui sa mancam la o masa ?am inteles ca are 20%grasime,am gasit de oaie,probabil cea de vaca ar fi mai slaba.avand in vedere ca sunt in prediabet si colesterolul un pic crescut ce ar trebui sa aleg intre branza degresata si urda?