Ți-e foame mereu? Iată ce înseamnă și ce trebuie, de fapt, să faci

În general, orice poftă exagerată, imposibil de ignorat, indică o carență în organism. De fapt, corpului îi lipsește ceva și asta este forma sub care îți transmite acest lucru. Indiferent dacă vorbim de poftă de dulce, sărat, grăsimi sau de mâncare, în general.

sursa: womensrunning.competitor.com

Problema cea mai mare, însă, este că nu înseamnă nicidecum că aia îi lipsește organismului iar satisfacerea poftei nu va duce decât la accentuarea carenței respective deci la adâncirea problemei, sub toate aspectele.

Ce carență în organism indică apetitul exagerat

Pofta de mâncare prea mare indică o gestionare proastă a dietei. Explicația științifică, dată de profesorul Mencinicopschi în cartea “Și noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”, este că un consum excesiv de produse procesate, care sunt foarte bogate în grăsimi și zaharuri, face ca hormonul responsabil cu senzația de sațietate să fie activ în permanență, producând astfel o continuă senzație de foame.

De asemenea, deshidratarea poate produce senzație de foame, adică să confundați setea cu foamea.

Stresul, fluctuațiile de greutate dar și programul de masă dezordonat sunt, de asemenea, factori care pot provoca o poftă de mâncare ieșită din limitele normale.

Care este soluția?

În primul rând, să vă puneți ordine în programul de masă. Adică să vă organizați să mâncați 3 mese și 2 gustări.

Apoi, dieta trebuie să fie diversificată, să conțină toate elementele în proporțiile de care are nevoie organismul. Vorba românească: “grasă și frumoasă” nu este echivalentă cu “grasă și sănătoasă”. Cheia unei diete sănătoase este întoarcerea la simplitate. Produsele industriale conțin chimicale care vă afectează organismul. Pentru asta, vă ajută lista mea de alimente și reguli pe care o găsiți AICI, piramida alimentară a doctorului Mencinicopschi, accesibilă AICI, și tabelul combinațiilor alimentare de AICI.

De asemenea, este foarte important să vă hidratați corespunzător. Cum spuneam, setea poate fi confundată cu foamea. Soluția este ca, atunci când vi se face foame, să beți un pahar cu apă și să așteptați o oră. Dacă tot vă este foame înseamnă că trebuie să mâncați.

Există, însă, și alimente care te ajută să mănânci mai puțin. Iată că vă mai dau și vești bune pe blogul ăsta. :)) Explicația este că acestea conțin compuși care acționează asupra hormonului care induce senzația de sațietate plus că o mențin mai mult timp. Deci nu simți imediat nevoia să mănânci ceva. Așadar

Top 5 alimente care taie pofta de mâncare

1. Ouăle

Fierte, desigur, au puține calorii dar, în același timp, conțin multe proteine pentru care organismul face un efort mai mare pentru a le descompune așa că-l țin ocupat. Mai pe scurt, țin de foame mai mult timp.

2. Urda

Spre deosebire de alte brânzeturi, conține un procent foarte mic de grăsimi saturate și, în același timp, are proteine de calitate superioară. Aminoacizii ramificați ajută la creșterea masei musculare, care va consuma mai multe calorii desigur, bineînțeles condiția fiind să faceți și mișcare. Datorită faptului că are densitate nutrițională mare, urda induce rapid senzația de sațietate care ține mult timp, comparativ cu alte alimente.

De asemenea, reglează nivelul glicemiei deci va inhiba dorința de dulce.

3. Cartofii

Nu oricum, însă. Fierți sau copți, și în special cei roșii, și neapărat cu tot cu coajă! După răcire, aceștia se vor îmbogăți cu amidon rezistent care se comportă precum o fibră alimentară. Adică stimulează digestia și, în același timp, vor ține foamea departe mai mult timp.

4. Avocado

Este un fruct foarte bogat în grăsimi “bune”, adică nesaturate, fibre și vitamina E. Această combinație îl face foarte sățios însă trebuie să aveți grijă la cantități. Conține totuși grăsimi.

5. Alimentele bogate în acizi grași esențiali Omega 3

Care revin obsesiv pe toate listele mele tocmai pentru multitudinea de efecte benefice. Și aici mă refer la somon, ton, sardine, hering, macrou, fructe de mare. Ca și în cazul fructului avocado, acestea induc rapid senzația de sațietate care și ține mai mult timp.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.