Pro sau contra consumului de ouă?

Treaba asta cu nutriția nu este simplă deloc. De asta trebuie să fiți foarte atenți atunci când vă luați după sfaturile cuiva care se revendică a fi nutriționist și, slavă Domnului, sunt o grămadă pe piață. Chiar și cei care studiază de ani de zile în domeniu se pot înșela pentru că vorbim despre corpul uman, până la urmă, și nu știe nimeni încă totul despre acest mecanism extrem de sofisticat. Încă mai învățăm, îl mai descoperim, ceva ce azi medicina spune într-un fel, cercetarea poate să demonstreze mâine că este în cu totul alt fel.

sursa: fit.thequint.com

Așa s-a întâmplat și cu ouăle despre care, mult timp, s-a spus că sunt nesănătoase și că ridică nivelul colesterolului. Ați auzit, probabil, de nenumărate ori, că nu trebuie să mâncați prea multe ouă fiindcă “fac rău la ficat”. Nici asta se pare că nu e adevărat.

De fapt, ouăle sunt foarte sănătoase. Desigur că nu toate. Din păcate, calitatea mâncării, în ziua de astăzi, este foarte importantă. Depinde foarte mult de condițiile în care a rezultat alimentul respectiv. Exact ca-n cazul legumelor, și ouăle sunt produse în diverse condiții. Partea bună este că astăzi le poți identifica pe cele mai sănătoase fiindcă au fost obligați prin lege comercianții să le marcheze.

Cele mai bune sunt cele marcate cu cifra 0, ceea ce înseamnă că provin de la găini crescute în aer liber şi hrănite cu mâncare ecologică. Imediat următoarele, din punct de vedere calitativ, sunt cele cu cifra 1, de la găini crescute în aer liber şi hrănite cu mâncare normală.

Iar ouăle de rață și cele de prepeliță sunt mai valoroase nutritiv decât cele de găină. Cele de prepeliță, în special, sunt excelente pentru copii.

10 beneficii ale consumului de ouă

1. Surse excelente de proteine

Ceea ce este foarte bine atât pentru creșterea masei musculare dar și pentru stimularea metabolismului. Albușul oului este proteină pură care este asimilată complet de organism.

2. Îmbunătățesc memoria

Deoarece conțin lecitină care, pe de o parte, previne creșterea nivelului colesterolului din sânge odată cu aportul de colesterol din gălbenuș, fiindcă previne depunerea acestuia pe artere, și, pe de altă parte, este esențială pentru sănătatea celulei nervoase.

3. Conțin puține glucide

Doar 1 gram de glucide la 100 de grame, ceea ce este infim. Nivelul prea ridicat al glicemiei este responsabil pentru multe boli metabolice.

4. Previn îmbătrânirea prematură

Conțin antioxidanți puternici precum caroten și vitamina E.

5. Ajută la slabit

Puține glucide și multe proteine, calități care fac ouăle ideale în cura de slăbire. Plus că 100 de grame vin cu doar 150 de calorii. Luați în calcul faptul că, în medie, un ou are cam 50 de grame. Ideal este să le mâncați fierte tari.

6. Stimulează metabolismul

Datorită aportului ridicat de proteine pentru care organismul depune mai mult efort pentru a le metaboliza deci și arderile se intensifică.

7. Bombe nutritive

Sunt unele dintre cele mai complexe alimente. 100 g ou conţin 12 g proteine, 1 g glucide, 11 g grăsimi, 500 mg colesterol, 130 mg sodiu, 130 mg potasiu, 12 mg magneziu, 200 mg fosfor, 50 mg calciu, 2 mg fier, 40 micrograme caroten, vitamina B6 0,12 micrograme, vitamina B12 2,1 micrograme, vitamina D 1,7 micrograme, vitamina E 1,2 mg, acid folic 47 micrograme.

8. Combat anemia

Au o cantitate mare de vitamina B12, cea necesară fixării fierului. Deficiența de fier este ceea ce numim anemie.

9. Previn osteoporoza și alte boli ale sistemului osos

Conțin mult calciu dar și vitamina D, responsabilă cu fixarea acestuia în oase.

10. Bun pentru cardiaci, bătrâni și femei însărcinate

Vitamina E din ou previne arteroscleroza. Bătrânii și femeile însărcinate e bine să consume ouă, dar după indicațiile medicului, pentru că au nevoie de un aport mai mare de vitamina D. La fel și copiii de peste 3 ani, pentru care cele mai bune sunt cele de prepeliță.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.