Ce riști dacă nu faci deloc mișcare și cea mai simplă metodă să te apuci

În fiecare zi vă spun că e important să faceți mișcare dar niciodată nu e loc sau timp să explic pe larg de ce, ce se întâmplă în corpul nostru dacă nu facem mișcare o perioadă îndelungată.

SURSA: PINTEREST.COM

Astăzi nu vorbesc deloc despre aspectul fizic ci doar despre sănătate pentru că, poate nu știați, dar sedentarismul este una dintre pricipalele cauze a multor boli grave. Vorbim, până la urmă, despre calitatea vieții noastre și despre cum alegem să îmbătrânim pentru că DA, este responsabilitatea noastră, nu ține doar de informația genetică și de ce ne dă Dumnezeu.

10 probleme de sănătate cauzate de viața sedentară

1. Crește riscul de boli cardiovasculare

Un stil de viață sedentar se traduce și printr-o circulație încetinită a sângelui. Așa apar tot felul de afecțiuni ale sistemului circulator: hipertensiune, arteroscleroză, rigidizarea arterelor, tromboză, boli coronariene, formarea de cheaguri la nivelul membrelor. De asemenea, inima nu este nici ea irigată așa cum ar trebui și se poate ajunge până la stop cardiac. Pentru cei care nu înțeleg cât de grave sunt toate acestea, spun că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces pe planetă.

2. Crește riscul de diabet

Încetinirea circulație afectează și transportul glucozei  și, implicit, la reglarea nivelului acesteia. Sedentarismul duce la creșterea nivelului de glucoză și la suprasolicitarea pancreasului, acesta fiind mecanismul de instalare a diabetului de tip 2.

3. Principala cauză a obezității

Iar obezitatea este o altă problemă majoră a lumii în care trăim. Și nu vorbim aici despre aspectul estetic. Obezitatea înseamnă grăsime în jurul organelor, pe vasele de sânge deci afectarea funcționării întregului organism. În rău, desigur.

4. Crește riscul de osteoporoză

Iar femeile, în special, sunt predispuse la osteoporoză, adică la scăderea densității osoase. Așa apar artrita și durerile de oase și în special membrele nu vor mai putea susține restul corpului și nici să mai facă diverse activități. Adică vă așteaptă o bătrânețe de neputință, dureri și imobilizare. Nu știu cine își dorește așa ceva.

5. Dureri de spate

Lipsa de mișcare duce, în primul rând, la atrofia musculară. Cred că bănuiați deja asta. Mușchii vor fi slab dezvoltați și netonifiați iar greutatea îi va solicita în mod suplimentar. În special cei din zona spatelui, cei care susțin coloana vertebrală vor fi afectați și așa apar durerile de spate și modificarea posturii. Aspectul de moș gârbovit nu e un dat de la natură, ține de fiecare dintre noi.

6. Dureri de cap

Circulația încetinită și atrofierea mușchilor din zona cervicală sunt efecte ale lipsei de mișcare și se traduc prin dureri de cap. Și nu vorbesc doar despre cele sporadice. Migrenele au printre cauzele principale sedentarismul.

7. Accelerează procesul de îmbătrânire

Site-ul sfatul medicului explică faptul că telomerii, secvențe repetate de ADN, situate la capetele cromozomilor, au rolul de a-i proteja de degradare. Teleomerii se scurtează și se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim iar procesul este mai accelerat la persoanele sedentare decât la cele active.

8. Dereglarea metabolismului

Am explicat de multe ori, atunci când am vorbit despre stimularea metabolică, faptul că lipsa mișcării duce la încetinirea proceselor metabolice. Enzimele responsabile cu reglarea nivelului de zahăr și de grăsimi nu vor mai funcționa corespunzător și apare riscul de boli metabolice.

9. Scăderea forței și a capacității de a face lucruri

Așa cum am explicat mai sus, sedentarismul de traduce prin mușchi mai slabi și oase mai firave. Așadar concluzia este logică și simplă cu privire la capacitatea de a face lucruri, pe măsură ce îmbătrânim.

10. Oxigenare necorespunzătoare a creierului

Cum spuneam, lipsa mișcării duce la dereglarea circulației sangvine, aceeași responsabilă de oxigenarea tuturor organelor, inclusiv a creierului. Fără oxigen, celulele nervoase mor și, după cum știți probabil, acestea nici nu se mai regenerează. De la capacitate redusă de concentrare până la boli degenerative de tip Alzheimer, toate au printre cauze declanșatoare și sedentarismul.

Antrenament simplu și foarte eficient

Nu spune nimeni că de mâine trebuie să deveniți sportivi împătimiți. Dar dați o șansă mișcării. Mulți dintre prietenii mei care au fost sedentari până după 30 de ani și care s-au apucat ușor, ușor de făcut mișcare acum nu mai pot sta prea mult fără.

După ce depășești faza de febră musculară, starea de bine pe care o ai după antrenament îți dă dependență. Iar dacă ai și norocul să descoperi un sport care-ți place, distracția va fi uriașă. Garantez.

Așa că, pentru început, vă propun un antrenament pe care l-am conceput special pentru începători. Seamănă mult cu cel cu care am început și eu.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.