5 pași pentru o siluetă de vis. Pasul 4 – cele 5 pahare cu apă care fac minuni

Cunoașteți deja expresia: “elementele vitale: apa și aerul”. Mă rog, mai e și varianta cu “apa, aerul și fraierul” dar nu de asta ne ocupăm astăzi. :)) Așadar, fără apă nu există viață. În mod logic, nici organismul nostru nu poate funcționa corespunzător fără ea fiindcă fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de apă.

sursa: thefitgirl.com

sursa: thefitgirl.com

Hidratarea necorespunzătoare este o problemă extrem de răspândită în zilele noastre. Este important, deopotrivă, câtă apă bei, când dar și cum. Pentru că, așa cum spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, să bei nu este egal cu a te hidrata. Așadar, să le luăm pe rând.

Câtă apă trebuie să bem

30 de ml/kg corp, la adulți. Mai multă, desigur, în condiții de activitate fizică intensă sau temperaturi ridicate. Dar merge și deja consacrata regulă de 2-2,5 litri de apă pe zi. Dacă vorbiți cu un medic, veți rămâne surprinși cât de multe probleme de sănătate au ca parte din cauzalitate lipsa de hidratare.

Cum se bea corect apa

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, care a scris și o carte pe temă, spune că apa nu  “se dă peste cap” ci trebuie băută cu înghițituri mici și plimbată prin gură pentru a se amesteca bine cu saliva.

Cele 5 momente cheie din zi când trebuie să bem apă

Am zis la început “cele 5 pahare” dar unitatea de măsură nu e neapărat să fie paharul. Poate fi și o cană, e mai puțin important. Momentele sunt cele care contează:

1. O cană de apă, dimineața

Imediat după ce v-ați trezit și cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a lua micul dejun. Eu beau o cană de 400 ml de apă la temperatura camerei. Este important pentru că, în mod uzual, corpul este deshidratat după somn. Dacă ai dormit 8 ore, înseamnă că nu ai băut lichide timp de 8 ore, logic. Specialiștii mai spun că acest obicei ajută la sănătatea colonului, reglează digestia și îmbunătățește capacitatea organismului de a asimila nutrienți.

2. Un pahar cu apă cu jumătate de oră înainte de masă

În primul rând, ajută digestia. Apoi, am mai spus asta, te ajută să-ți dai seama dacă ți-e într-adevăr foame sau îți este sete, pentru că avem tendința de a le confunda, oricât de incredibil ar părea. Și, ca ultim efect, vei mânca mai puțin pentru că deja te vei simți mai plin(ă). Iarăși, nu vă împiedicați în cantitate. Poate fi un pahar sau mai multe.

3. Un pahar cu apă la o oră după masă

Asta e o regulă foarte importantă: nu se bea apă în timpul mesei! Știu, am fost obișnuiți de mici să stăm cu apa lângă noi în timp ce mâncăm. O categorie largă de nutriționiști spun că acest obicei afectează digestia.

Un pahar de apă la o oră după masă, însă, va înlesni absorbția nutrienților, previne constipația și va ajuta fibrele să pătrundă mai ușor în sistemul digestiv.

4. Un pahar cu apă înainte de a face baie

Va avea efectul scăderii tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge.

5. Un pahar cu apă înainte de culcare

Cum spuneam la primul punct, în timpul nopții intervine deshidratarea iar un pahar de apă înainte de culcare va reduce acest efect. Se limitează, astfel, riscul de accidente vasculare și infarct, acesta din urmă producându-se foarte frecvent dimineața tocmai din cauza îngroșării sângelui ca urmare a deshidratării.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.