5 sfaturi ca să nu te îngrași și să nu te simți rău de sărbători

Fie că vrem sau nu, cu toții mâncăm mai mult de sărbători. Măcar și pentru că avem mai mult timp la dispoziție și, în jurul nostru, nu se prea întâmplă altceva. Ca să nu mai vorbim că toată lumea te servește cu ceva, e obiceiul perioadei, și nu e frumos să refuzi. Și hopul nu a trecut, odată cu terminarea zilelor de Crăciun. Revelionul este prilej tot de festinuri.

sursa: pinterest.com

sursa: pinterest.com

Excesele, însă, nu doar că duc la creștere în greutate dar își poți deranja digestia și să îți strici sărbătorile simțindu-te rău. Există căi, însă, prin care să eviți toate astea fără să te concentrezi prea tare, ca să te poți și bucura de evenimente. Iată 5 sfaturi în sensul ăsta.

1. Nu te duce înfometat(ă) la mese

Oricum când ai companie ai tendința, fără să-ți dai seama, să mănânci mai mult decât ai nevoie. Mănâncă ceva ușor și sănătos înainte de a pleca de acasă. Oricum nu sări peste micul dejun. Nu trebuie să fie mult, cât să nu fii hămesit(ă) de foame și să te pui pe înfulecat.

2. Bea apă cu cap

Hidratarea este foarte importantă în general, nu doar de sărbători. Dar, dacă bei apă cum trebuie, vei mânca mai puțin. Adică un pahar cu apă cu o jumătate de oră înainte de masă. Sau chiar și mai multă, dacă simți nevoia.

3. Nu bea alcool înainte de masă

În special tărie. Este foarte adevărată vorba din bătrâni că o tărie înainte de masă deschide apetitul. Chiar așa este. Vei mânca mult mai mult. Alcool, dacă vrei, bea după masă și e de preferat să alegi un vin.

4. Alege farfurii mici și mănâncă încet

Am mai spus că este o dependență psihologică inconștientă, în cazul multor oameni, să termine tot din farfurie. Îți pui mai puțin, mănânci mai puțin. Iar, dacă îți mai trebuie, poți oricând să-ți mai iei.

De asemenea, doctorii spun că durează o vreme până când senzația de sațietate ajunge la creier. Din acest motiv, dacă mănânci repede, este foarte probabil să mănânci mai mult decât ai de fapt nevoie. Mestecă pe îndelete. Este un lucru esențial pentru o digestie bună și pentru sănătatea stomacului, unul dintre cele mai sensibile organe la stres și alți factori de gen.

5. Pune-ți multe legume

Sunt sănătoase și nu îngrașă. Vei mânca mai puțin din alimentele bogate în calorii. E posibil să descoperi chiar că alimentele sunt chiar mai gustoase în combinația cu legume. Mie una chiar îmi plac foarte mult în variantă lor la grătar.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.