Top 5 cele mai mari și obișnuite greșeli de alimentație. Poate nici nu știi că le faci

Te chinui să slăbești sau ai senzația că mănânci sănătos, eventual faci și mișcare, dar tot nu-ți place cum arăți. Este foarte posibil să faci una dintre următoarele greșeli. Cum spune și o vorbă, diavolul se ascunde în detalii. :)) Deci rezolvarea s-ar putea să fie mai simplă decât crezi. 🙂

img_3524

1. Combini prost alimentele

De foarte multe ori, nu te îngrașă alimentele în sine ci modul defectuos în care le combini. Este deja un obicei larg răspândit combinarea cartofilor cu brânză sau carne. Cât se poate de greșit. Cartofii nu trebuie combinați cu proteine sau alte surse de amidon, adică pâine sau alte făinoase. Doar cu legume. Iar explicația o dă profesorul Mencinicopschi: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală. Deci este îngreunată digestia.

La fel, nu trebuie combinate la aceeași masă mai multe feluri de proteine: deci ori carne, ori brânză, ori ouă. De asemenea, explicația este că fiecare tip este descompus în condiții diferite și, combinându-le, se îngreunează digestia.

Nici produsele făinoase nu trebuie mâncate cu carne. Ca să vă fie mai simplu, vedeți AICI tabelul combinațiilor bune și rele.

O altă combinație proastă este cafeaua cu lapte, lucru pe care l-am aflat tot de la profesorul Mencinicopschi. Cafeaua, în sine, are multe efecte benefice dar care sunt anulate de combinația cu lapte.

În plus, e bine să-ți îndulcești băuturile cu miere în loc de zahăr, este chiar indicat. Doar că acestea nu trebuie să fie fierbinți, adică să aibă peste 40 de grade Celsius. Adăugată peste această temperatură, mierea devine toxică.

2. Mănânci prea puțin

Da, ați citit bine. Așa apare efectul de “skiny fat”, adică acei oameni care sunt slabi dar pe care tremură carnea pe ei. Confruntat cu lipsa de resurse, organismul va începe să ardă masă musculară pentru a face rost de energie. Iar când va primi combustibil și nu va avea pe ce să-l consume, de exemplu dacă mâncați noaptea, aproape de ora de culcare, își va face depozite de grăsime. Știu, viața nu e dreaptă. :)) Așa ajungi să fii slab pentru că ai masă musculară mică dar acoperită de strat inestetic adipos.

3. Nu mănânci ce și când trebuie

Mâncatul este o necesitate: să-i dai organismului ce-i trebuie pentru a funcționa. Așa că, în mod logic, trebuie să mănânci atunci când ai activitate și mai puțin când vine vremea să te odihnești. Plus că, dacă aștepți până leșini de foame, vei mânca mai mult decât ai nevoie, fiindcă durează o vreme până ajunge senzația de sațietate la creier.

Ideal este să mănânci de 5 ori pe zi: 3 mese principale și 2 gustări. Micul dejun fiind cea mai consistentă masă iar cina trebuie să fie cea mai ușoară. Carbohidrații, cei care dau o cantitate mare de energie repede, dar care nu durează prea mult, trebuie consumați, logic, în timpul zilei, atunci când ai activitate intensă. Altfel, organismul va transforma acea cantitate mare de energie în depozite de grăsimi inestetice și nesănătoase.

Seara sau după o activitate fizică intensă, mâncați proteine, fiindcă sunt descompuse mai greu de organism, procesul metabolic în sine necesitând o cantitate mai mare de energie și eliberând treptat energia rezultată, plus că aminoacizii sunt folosiți de corp pentru a reconstrui și a mări masa musculară.

4. Desertul, cea mai proastă idee

Și este un obicei răspândit peste tot pe planetă. Cum ziceam, combinațiile proaste sunt, de fapt, cele care creează cele mai mari probleme. Desertul, fie că vorbim despre fructe sau altceva, trebuie mâncat separat, ca una dintre cele 2 gustări din program, la distanță de 2 ore de orice altă masă.

5. Nu mănânci corect fructele

Fructele sunt sănătoase dar, de asemenea, pot să și îngrașe foarte tare dacă nu sunt mâncate corect. Conțin fructoză și calorii, ca orice alt aliment. Deci, inclusiv sucurile făcute din fructe, trebuie luate în calcul ca orice altceva ce mâncați.

Plus că fructele sunt digerate altfel așa că nu trebuie amestecate cu alte alimente fiindcă îngreunează digestia. Din acelaşi motiv, nu e bine să le mâncaţi seara, ci în timpul zilei, ca gustare, la 2 ore distanţă de orice altă masă sau pot înlocui micul dejun.

Dacă v-a plăcut articolul vă puteți abona la blog ca să nu le pierdeți pe următoarele sau dați like la pagina mea de Facebook unde găsiți și alte articole, zic eu, interesante din categoria nutriție-mișcare-sănătate-viață. Antrenamente video găsiți pe canalul meu de YouTube la care, de asemenea, vă invit să vă abonați. Și mă găsiți și pe Instagram.

4 thoughts on “Top 5 cele mai mari și obișnuite greșeli de alimentație. Poate nici nu știi că le faci

  1. În primul rand la mulți ani Andreea!
    Foarte bine venite sfaturile tale!…Însă un lucru îmi scapă cu desăvârșire : cum Dzeu în urma cu 26 de ani manca lumea ce vroia, cum si când putea și nu se mai punea problema de îngrășare….

  2. Pai in urma cu 26 de ani nu mânca de la mac Donalds și nu avea atâtea dulciuri și tot felul de șaorme cu sosuri etc

  3. Bună Andreea,

    Am două curiozități.
    1) De ce micul dejun ar trebui să fie masa cea mai bogată caloric?
    2) La ce oră ar trebui să luăm micul dejun? *punct de reper ora la care ne trezim.

    Mersi 🙂

  4. Pai e logic. Ai o zi întreaga înainte de activități. Trebuie sa ai energie pentru ele. Pai ultima masa trebuie sa fie cu 4 ore înainte de culcare. Ai 5 mese pe zi, 3 principale și 2 gustări, la 2 ore una de alta. Fa un calcul 🙂 desigur ca nu e bătut in cuie. Poate fi adaptat programul

Comments are closed.