Piramida alimentară. Ce, cât, cum și când să mănânci ca să arăți bine și să fii sănătos

Asta cu mâncatul n-ar trebui să fie mare filosofie, doar e primul lucru pe care îl face imediat ce ne naștem. Dar, văzând statisticile privind obezitatea și bolile digestive, se pare că este mare filosofie.

Cheia unei siluete frumoase dar și a unei diete sănătoase este măsura dar și complexitatea. Adică trebuie să mâncați din toate fiindcă este important să-i dați organismului toți nutrienții de care are nevoie, dar cu măsură. Iar înfometarea este cea mai mare prostie pe care o poate face cineva atunci când vrea să slăbească.

Și profesorul Gheorghe Mencinicopshi, în care eu am mare încredere când vine vorba despre nutriție, a făcut o chestie foarte deșteaptă care rezumă, într-o singură schemă, zecile de ani de studiu ai dumnealui în materie de mâncat deștept: piramida alimentară.

sursa: www.doctormenci.ro

sursa: www.doctormenci.ro

În această schemă aveți tot ce vă trebuie: aportul zilnic recomandat de calorii, ponderea alimentelor în dieta zilnică, inclusiv cantitatea de alcool pe care o puteți bea. 🙂

Nu trebuie decât să mai țineți cont de câteva reguli simple:

1. Fructele, mâncate separat

Ca masă distinctă, de preferință în prima parte a zilei și la distanță de 2 ore de orice altă masă.

2. Desertul e masă separată

3 feluri de mâncare odată și desert e o mare prostie. Mâncați de 5 ori pe zi, 3 mese principale și 2 gustări, iar desertul este una dintre aceste gustări, mâncată la distanță de 2 ore de masă.

3. Combinațiile permise și interzise

Luate în sine, alimentele, în general, nu vă îngrașă. Doar combinarea lor necorespunzătoare. Ca să vă fie mai ușor, găsiți AICI tabelul combinațiilor permise și interzise.

4. Carbohidrați în prima parte a zilei

Sau înainte de un efort. La făinoase mă refer, în mod special. Ideea este că aceștia sunt descompuși de organism mult mai ușor și se eliberează o cantitate mare de energie într-un timp scurt. Ideea este să aveți și activitate care să consume această energie altfel organismul o va folosi pentru a face depozite.

Seara e bine să vă axați pe proteine.