7 obiceiuri care te îngrașă fără să-ți dai seama

De foarte multe ori, grăsimea inestetică nu este neapărat urmarea unei diete proaste ci mai degrabă a unor obiceiuri deficitare de care oamenii nici măcar nu sunt conștienți că sunt greșite.

Așadar, o foarte mare importanță o are CE mănânci dar și CUM mănânci. Poți chiar să-ți satisfaci poftele, gen fast food, dulciuri, pizza, dacă o faci cu cap.

Deci care ar fi obiceiurile care îngrașă sau sunt nesănătoase dar care, în același timp, sunt și foarte răspândite?

sursa: pinterest.com

sursa: pinterest.com

1. Combinațiile alimentare proaste

Cele mai frecvente: carne și cartofi, cafea cu lapte, mai multe feluri de proteine (carne, brânză, ouă). Luate separat, fiecare dintre aceste alimente sunt perfect inofensive ba chiar te pot ajuta să slăbești. Combinarea necorespunzătoare le transformă în produse care îngreunează metabolismul și care fac organismul să depună grăsime. Găsiți AICI tabelul combinațiilor alimentare greșite și corecte.

2. Sosuri

Chiar și o inofensivă salată poate să îngrașe dacă ai adăugat un dressing care este o bombă calorică. Nu mai vorbim despre sosurile de brânză peste preparatele din carne. Când adăugați un sos, trebuie să-l luați în calcul ca pe orice alt aliment, atât ca aport caloric dar și în contextul combinațiilor din tabelul spre care v-am pus link mai sus.

3. Desertul

Ideea de desert, așa cum este ea împământenită, adică la finalul mesei, este total eronată și este una dintre cauzele obezității. Revenim, astfel, inerent, tot la tabelul combinațiilor.

Ideea este că desertul, dulcele adică, trebuie să reprezinte una dintre cele 2 gustări din zi, luată la 2 ore față de masă.

4. Apa imediat după masă

Este un obicei foarte des întâlnit. Ba chiar, în unele restaurante, paharul de apă este adus odată cu mâncarea. Problema este că apa va îngreuna digestia. E bine să beți un pahar cu apă cu jumătate de oră ÎNAINTE de masă. Iar, dacă chiar nu puteți renunța la obiceiul de a bea lichide imediat după ce ați mâncat și nu puteți aștepta măcar jumătate de oră, beți ceai, de preferință verde.

5. Alimente mâncate nepotrivit

Fructele, de exemplu, sunt foarte bune și sănătoase. Însă ele nu se mănâncă decât ca masă separată, la distanță de 2 ore de orice altă masă și în prima parte a zilei. Mâncate seara îngreunează digestia și produc balonare.

Carbohidrații, un alt exemplu, și aici mă refer la făinoase dar la cele bune. Eu spun mereu că sunt adepta unei diete complete, adică nu încurajez eliminarea niciunui element. Dar carbohidrații trebuie consumați în prima parte a zilei, pentru că presupun eliberarea de multă energie însă pe termen scurt, deci trebuie mâncați atunci când aveți activitate care să și consume această energie. Deci nu seara.

De asemenea, mâncați carbohidrați înainte de antrenament, ca să aveți energie, și proteine după, esențiale pentru refacerea și creșterea masei musculare.

6. Mâncatul haotic, chiar și înfometarea

Este cea mai frecventă greșeală a omului modern. Nu-i dă organismului energia de care are nevoie atunci când are activitate, adică la începutul și pe parcursul zilei, și atunci organismul se vede nevoit să consume din ce are și nu, nu va arde grăsimi ci va prefera masa musculară, iar mesele cele mai concentrate sunt seara, atunci când activitatea scade deci organismul va transforma caloriile în depozite de grăsimi, pe de o parte, iar digestia va fi îngreunată pe timpul nopții și nici somnul nu va fi liniștit, pe de alta.

Mâncat de 5 ori, asta recomand eu, 3 mese principale și 2 gustări. Iar ultima dată să mănânci cu 4 ore înainte de culcare. Doar apă, în aceste 4 ore.

7. Nu te odihnești cât trebuie

Da, odihna este foarte important pentru organism deci și pentru metabolism. 6-8 ore de odihnă are nevoie organismul adult pentru a funcționa corespunzător, cel mai bine între orele 22 și 6 dimineața.