Lista priorităților alimentare. Cum să-ți construiești o dietă deșteaptă

O viață sănătoasă implică, în egală măsură, mișcare și să-i asiguri organismului toate elementele de care are nevoie. Este adevărat că dieta trebuie adaptată de la un organism la altul, pentru că suntem diferiți deci avem și capacități diferite de a extrage nutrienții din alimente.

sursa: www.pinterest.com

sursa: www.pinterest.com

Cheia este să vă ascultați corpul, care vă va cere exact ce are nevoie. Pentru asta, însă, trebuie, mai întâi, să vă curățați dieta, să vă apucați de făcut mișcare și să vă odihniți corespunzător. Abia după ce vă veți echilibra, veți scăpa de dependențele date de zahăr și de alte alimente nocive, de nevoile cauzate de oboseală, veți putea să interpretați corect mesajele date de organism.

Așadar, primul pas pe care trebuie să-l faceți pentru sănătătea organismului vostru este să vă odihniți cum trebuie. Adică 7-8 ore de somn pe noapte. De preferință, în intervalul 22-6. Asta s-ar putea să fie mai greu, cu ritmul din zilele noastre, dar măcar să dormiți cât trebuie, dacă nu puteți și CÂND trebuie.

Al doilea pas: multă mișcare. Nu spun să deveniți sportivi de performanță ci să începeți să vă mișcați. Aveți pe acest blog, în meniu la categoria “Programul meu de mișcare”, mai multe articole cu exemple de exerciții foarte simplu de făcut acasă, în sufragerie, chiar și în timp ce vă uitați la TV.

Al treilea pas presupune aplicarea unor principii simple pentru curățarea alimentației. Iată-le. Nu sunt chiar o corvoadă. 🙂

sursa: www.doctormenci.ro

sursa: www.doctormenci.ro

1. Alimentele de bază

Principala sursă de energie pentru organism trebuie să vină din alimentele de bază care provin din sursă cerealieră, spune profesorul Mencinicopschi, ale cărui principii eu, una, le urmez cu sfințenie. Adică: pâine, paste, fulgi de cereale. Toate din făină integrală. Așadar, contrar tendințelor din ultimii ani care vă spun cât de tare vă îngrașă carbohidrații, aceștia trebuie să fie baza alimentației voastre, nu grăsimile sau dulciurile concentrate. Carbohidrații din surse bune, desigur. Ca să vă fie mai ușor să-i identificați, am făcut o listă, pe care o găsiți AICI, pe categorii: carbohidrați, grăsimi și proteine, sursele sănătoase desigur.

2. A doua prioritate: legumele și fructele

Sunt principala sursă de vitamine și minerale, deci de sănătate. Ele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic nici măcar când vreți să slăbiți, deși fructele, prin aportul mare de fructoză, pot îngrășa, deci trebuie consumate cu grijă. Un articol separat despre cum se mănâncă fructele și legumele, bazat tot pe expertiza profesorului Mencinicopschi, puteți citi AICI.

3. Sursele sănătoase de proteine și grăsimi

O alimentație sănătoasă este una completă și echilibrată. Lactatele sunt, de asemenea, alimente de bază care trebuie consumate în fiecare zi, pentru aportul de proteine, grăsimi dar și calciu, esențial pentru sistemul osos. Fiecare produs din această categorie, însă, se consumă altfel și trebuie să aibă o periodicitate diferită în dietă. Care sunt lactatele pe care trebuie să le mâncați zilnic, pe care trebuie să le evitați total și care trebuie consumate cu măsură, cu tot cu explicațiile aferente, aflați dacă citiți articolul pe care îl găsiți AICI.

Ouăle, carnea și peștele nu trebuie nici ele să lipsească din alimentația zilnică. Nu le amestecați, însă. Organismul are mari probleme să descompună feluri diferite de proteină.

4. Cum se consumă diversele tipuri de carne

Carnea NU trebuie să lipsească din alimentație. N-am fost niciodată de acord cu dieta vegetariană sau cu altele care exclud carnea. Doctor Menci spune că o dietă vegetariană este deficitară în fier, calciu și aminoacizi esențiali.  Așa cum nici extrema cealaltă nu este bună, fiindcă nu-ți aduce multe vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Cum spune profesorul Mencinicopschi, omul a fost lăsat de Dumnezeu omnivor.

Carnea de pui este foarte bună, la fel și peștele. Nu le amestecați, însă.

Carnea roșie este, și ea, esențială pentru sănătate pentru că e principala sursă de fier. Este recomandat să o consumați de 2 ori pe săptămână.

5. Simplitatea este cheia

Consumați toate aceste produse cât mai simplu, fără glazuri în cazul cerealelor, fără arome adăugate în cazul laptelui și iaurtului de exemplu, proaspete în cazul fructelor și legumelor, sau gătite cât mai simplu, pe grătar sau la abur. De asemenea, foarte multă atenție și la combinațiile alimentare. Un tabel cu cele sănătoase și cu cele pe care trebuie să le evitați găsiți AICI.

6. Hidratarea este esențială

Este, alături de aportul de nutrienți esențiali, vitală pentru sănătatea voastră. Nicio celulă, deci nici organismul în întregime, nu poate funcționa corect fără apă. Deci trebuie să beți apă! Cum, când și în ce cantități puteți citi AICI dar și cum să consumați și alte tipuri de băuturi, sucuri dar și alcool. V-am spus că, dacă vă luați după mine, n-o să vă lipsească nimic. :))

Dacă vreți să aflați ce și cum mănânc eu, găsiți AICI lista mea de alimente și reguli.

3 thoughts on “Lista priorităților alimentare. Cum să-ți construiești o dietă deșteaptă

Comments are closed.