Colesterolul – diferența dintre cel bun și cel rău. Alimentele care te ajută

Ați auzit de nenumărate ori termenul de colesterol, mai ales dacă ascultați un doctor. Când îl auziți, vă gândiți automat la grăsime și foarte bine faceți. Se găsește în mai toate alimentele de proveniență animală. Corpul uman are nevoie de colesterol pentru că-l folosește în crearea membranelor celulelor, anumiți hormoni, vitamina D și acționează ca agent stabilizator. Acesta este așa numitul colesterol bun, HDL (high density lipoproteine), adică lipoproteine cu densitate mare.

sursa: healthisall.in

sursa: healthisall.in

Când, însă, mâncăm alimente foarte bogate în grăsimi saturate, enzimele din organism responsabile cu producerea colesterolului fac o cantitate prea mare care începe să se depună pe vasele de sânge. Acestea se vor îngusta, ba chiar se ajunge la obturarea lor, sângele nu va mai circula cum trebuie prin organism. Deja sună ca fiind un lucru rău, nu e nevoie de prea multe cunoștințe medicale. Vă spun doar că așa se ajunge la infarct, accidente vasculare etc

Așadar este foarte important să avem un regim de alimentație fără exces de grăsimi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai mănânci, ci doar să elimini grăsimile nesănătoase. Da! Există și grăsimi bune!

1. Alimentele care te ajută să ții colesterolul sub control

Fructele și legumele bogate în antioxidanți (citrice, varza, ardeii) luptă împotriva colesterolului, lactatele degresate conțin grăsimi sănătoase și calciu, cerealele integrale, ca și legumele, sunt sursă importantă de fibre care ajută procesele digestive, măslinele și uleiul de măsline conțin vitamina E și acizi grași monosaturați, deci sursă de colesterol bun (HDL) care luptă el însuși cu acel colesterol rău, LDL (low density lipoproteine – lipoproteine cu densitate mică), iar peștele este cel mai bun aliat al tău. Omega 3, mai precis, adică grăsimi sănătoase. Am mai vorbit despre Omega 3 de mai multe ori.

Dacă vreți să citiți mai multe despre grăsimile bune și cele rele, cu listă de alimente pentru fiecare, vă recomand articolul pe care îl găsiți AICI, scris după sfaturile profesorului Gheorghe Mencinicopschi.

2. Ce nu trebuie să mănânci

Carne grasă! Este atât de simplu. Puiul trebuie mâncat fără pieliță. Fără ceafă de porc, brânzeturi grase,  carne procesată (adică mezeluri), maioneză etc. Și în nimic prăjit! Și cel mai inofensiv aliment se va îmbogăți cu grăsimi nesănătoase în urma prăjirii.

3. Introdu nucile în dieta ta zilnică

Nuci, alune, nuci braziliene, arahide, migdale etc Toate sunt sărace în grăsimi saturate dar bogate în polifenoli care luptă cu succes cu grăsimile. Despre polifenoli am mai vorbit în cazul ceaiului verde. Și așa ajungem la punctul 4.

4. Bea ceai verde

Despre cât bine îți face ceaiul verde, inclusiv te ajută să slăbești, am vorbit în articolul pe care îl găsiți AICI.

5. Fă mișcare

Sportul are nenumărate efecte benefice pentru sănătate așa că, inevitabil, punctul ăsta revine în fiecare articol. Să vă mai spun că stimulează procesele metabolice, arderea grăsimilor și toate lucrurile despre care am tot vorbit în fiecare articol de pe acest blog?! Cred că nu mai are rost.

4

Găsiți pe acest blog, la categoria “Programul meu de mișcare” și pe canalul meu de YouTube multe exemple de exerciții foarte simplu de făcut acasă, într-o sufragerie de bloc. Puteți începe cu exemplul de antrenament complet pentru începători, cu FOTO și VIDEO, pe care îl găsiți AICI.

Pentru un regim alimentar sănătos și echilibrat, citiți AICI lista mea de alimente și reguli de nutriție deșteaptă.

4 thoughts on “Colesterolul – diferența dintre cel bun și cel rău. Alimentele care te ajută

  1. Vrei sa zici omega 3 la peste, nu omega 6, nu?

    Legat de colesterol, cel care se depune e colesterolul oxidat, nu LDL. VLDL e un indicator bun pentru asa ceva. Vezi si Cardio IQ.

Comments are closed.