Cum să mănânci corect lactate – Ce zice dr. Menci

Există o întreagă dezbatere pe tema lactatelor, când vine vorba despre nutriție, mai ales în cazul curelor de slăbire. Așa cum am mai spus, în materie de hrănit sănătos, omul în care am cea mai mare încredere este profesorul Gheorghe Mencinicopschi, doctor Menci, din foarte multe motive: este un savant în adevăratul sens al cuvântului în domeniu, și-a petrecut toată viața făcând cercetare alimentară, expertiza sa a fost recunoscută și aplaudată și pe plan internațional.

menci

Când m-am decis să slăbesc și să-mi schimb stilul de viață, m-am apucat să citesc pentru că, în materie de nutriție, există o grămadă de “specialiști” cu tot atâtea păreri. Organismul uman, însă, este atât de complex, încât ceva unanim acceptat astăzi ca fiind într-un fel se poate dovedi mâine ca fiind exact pe dos. La urma urmei, și pământul a fost plat, în perceția colectivă, timp de mii de ani.

Atenție, însă, în timp ce citiți orice articol de pe acest blog: nu sunt nutriționist și nici n-am de gând să devin. Vă împătrășesc doar părerile și experiența mea. Meseria mea, însă, este documentarea. La asta mă pricep. Și apoi vă explic mecanismele care au stat la baza alegerilor mele personale, atât.

3

Revenind la momentul în care m-am decis să-mi schimb stilul de viață. Renunțarea la lactate nu a fost o opțiune pentru mine din simplul motiv că-mi plac foarte mult. Bineînțeles că, dacă, în urma documentării, aș fi ajuns la concluzia că-mi sunt dăunătoare, aș fi făcut totuși efortul. Doar că n-a fost cazul. Lactatele sunt bune pentru organism doar că trebuie urmate anumite reguli.

Regulile consumului de lactate

1. Cu măsură

Regula doctorului Menci pentru lapte este 1 pahar de maximum 200 ml la 2 zile, nu mai mult de 3 pahare pe săptămână. Iar explicația domnului profesor este că o cantitate mai mare de atât va avea un efect contrar, adică de eliminare a calciului din oase.

În cazul brânzeturilor bogate în grăsimi, profesorul Mencinicopshi recomandă, tot așa, maximum de 3 ori pe săptămână și cel mult 50 de grame.

2. Nu le consuma împreună cu alte alimente

Lactatele nu trebuie combinate cu alte alimente iar brânza în niciun caz cu produsele din carne, cu atât mai puțin cea procesată. Este, probabil cea mai frecventă greșeală care se face când vine vorba despre lactate. Singura combinație acceptată, spune doctor Menci, este cu pâinea integrală sau paste din grâu dur. Iar, în cazul brânzei, cu legume și verdeață.

3. Atenție la brânzeturile grase și iaurturile cu fructe și adaos de zahăr

Brânza, în general, este bogată în grăsimi așa că trebuie consumată cu măsură, așa cum spuneam mai sus. Brânza proaspătă de vaci, însă, conține proteine ușor asimilabile, calciu, fosfor și vitamine din gama B. Așadar este foarte bună pentru organism. Dar nu în exces. Brânzeturile integrale, însă, nu prea au ce căuta în curele de slăbire.

Telemeaua conține multă sare deci trebuie evitată sau mâncată cu măsură, parmezanul trebuie folosit doar pentru a da gust mâncării, în cantități mici, brânza topită are densitate calorică mare, deci îngrașă, conține sare și citrați care împiedică fixarea calciului. Așa că mai bine o evitați, în niciun caz nu o dați copiilor și bătrânilor iar brânzeturile cu mucegai au conținut foarte mare de grăsimi și sare. La fel și în cazul cremelor de brânză care, de cele mai multe ori, au aditivi. Brânza de burduf este bună, în cantități moderate și asociată corect.

sursa: food.ndtv.com

sursa: food.ndtv.com

Urda, pe de altă parte, este excelentă pentru că are un conținut scăzut de grăsimi, nu are cazeină mai deloc, adică acea componentă din lapte care nu poate fi digerată corect de tubul digestiv uman, iar proteinele sale au aminoacizi formatori de fibră musculară, adică intensifică arderile. Așa spune doctor Menci, așa vă relatez.

Iaurtul, produsele lactate fermentate în general, are efecte bune asupra digestiei și poate fi amestecat și cu cereale sau folosit ca sos. Cel cu adaos de zahăr și fructe, însă, nu e la fel de sănătos și, în niciun caz, nu merge când vrei să slăbești. Dacă, însă, ești ca mine și-ți place foarte mult, alege varianta iaurtului grecesc degresat la care să adaugi fructe, de preferat de pădure.

Combinațiile proaste

1. Lapte cu cereale

Știu, este o combinație foarte populară pentru micul dejun. Asocierea glutenului din cereale, carbohidrat adică, și proteinele din lapte îngrașă. Este o regulă știută pentru diete: asocierea proteine-carbohidrați cu asimilare lentă îngrașă. Merge cu cele integrale.

2. Lapte cu ciocolată

Și viceversa, adică ciocolata cu lapte.

3. Lapte și cafea

Laptele reduce tocmai acțiunea stimulatoare a cafelei și o face să fie digerată mai greu: chiar și în 3 ore, față de 20 de minute, în cazul cafelei fără lapte.